Vego-kosten, vilket inkluderar både vegetariskt och vegansk, är något som för inte allt för länge sedan kändes ganska nischat. Det var långt från alla restauranger och uteställen som såg till att erbjuda vegetariska eller veganska alternativ och många matbutiker hade också bristande utbud. Men idag är situationen annorlunda.
Antalet personer som väljer vegetariskt eller veganskt i någon utsträckning har ökat ordentligt den senaste tiden. Sportamore menar att detta är en av fem stora hälsotrender för 2019 och det är svårt att argumentera emot när man ser den växande populariteten.
En stor anledning till varför utbudet av dessa sorters produkter formligen har exploderat de närmaste åren är på grund av ökad efterfrågan. När många vill ha något finns det en klar och tydlig marknad för dem som kan erbjuda dessa produkter. Det har också betytt att det finns ett värde i att försöka ta fram alternativ för allt möjligt som kan hittas i mer traditionell kost.
Med tanke på hur lätt det är att dela med sig av information på nätet finns det också ett otroligt stort utbud av vegetariska recept för alla som söker inspiration. Sajter som Allt Om Mat har långa listor över recept som skulle locka nästan vem som helst att testa vegetarisk eller vegansk mat till nästa måltid.
Världsnaturfonden WWF drog förra året igång ett nytt projekt under namnet Vego i världsklass för att sprida större förståelse för vegetarisk mat. Många lever fortfarande med fördomar om detta kök och baserar sin kunskap på felaktig information. Med detta projekt satsar Världsnaturfonden på att ta fram en omfattande konsumentguide för att hjälpa alla att ta del av mer vegetariska produkter i kosten och bidra till en bättre och mer hållbar värld.