Svensken älskar att grilla. Varje år åker grillarna fram i de svenska trädgårdarna och balkongerna så fort som sommaren börjar. Men hur grillar man det perfekta kötten och vad skiljer svensk grillning från andra liknande fenomen utomlands?
Redskap
Om man grillar mycket så är det ingen tvekan om att man självklart skall kosta på sig högkvalitativa redskap. Är man riktigt entusiastisk så går det att med rätt redskap tillaga många fler maträtter på grillen. Varför inte köpa till en en pizzasten och börja laga pizza eller baka bröd? Andra viktiga redskap till din grill är grilltången, marinadsprutan, grilltermometern och grillpenseln. Med dessa grundläggande verktyg i hög kvalitet så blir det betydligt enklare att laga riktigt gott och saftigt kött.
Glöm inte heller att köpa en rejäl grillborste så att du med enkelhet kan hålla grill och galler rent mellan användningarna.
BBQ eller grillning?
I Sverige brukar vi som sagt oftast grilla. Men vad skiljer det egentligen från barbeque? Den största skillnaden är baserad på hur man värmer köttet. Vid grillning så utsätter man det man grillar för direkt värme. Det som grillas placeras direkt ovanför elden och värms främst upp med värmestrålningen från glöden eller elden. Detta går ofta mycket snabbt då det handlar om så hög värme.
Med BBQ placerar man istället köttet en bit bort från glöden, stänger locket på grillen och låter köttet långsamt värmas under lång tid. Detta är perfekt för att grilla svårare köttbitar så som till exempel revben. Utöver metodiken bakom uppvärmningen så finns det även skillnader i kryddning och liknande beroende på region och liknande.
Tillbehör
När man har lagat klart köttet så finns det även många olika tillbehör man kan lägga på grillen. Grönsaker brukar ofta vara ett mycket bra val för att göra måltiden lite extra god. På senare tid har även grillost blivit mycket populärt. Detta handlar ofta om den cypriotiska osten halloumi som i original är gjord på fårmjölk.