Det spanska köket har alltid fått intresse från många andra delar av västvärlden, men vi hittar även dess influenser i områden som tidigare var spanska kolonier eller helt enkelt haft mycket kontakt med Spanien.
Den iberiska halvön har historiskt sett haft många influenser från en mängd olika folkslag, och alla har haft en finger med i vad som vi idag ser som arketypiskt för det spanska köket. Fenicierna var det första folkslaget som planterade vingårdar på halvön. Grekerna tog med sig inte bara oliver och olivolja dit utan även introducerade både vete och honung. När kelterna var där födde de upp väldigt mycket grisar och startade stora traditioner med skinka och korv. Romarnas influens ledde till ännu mer vinproduktion och planerade mängder med vete. De arabiska morerna och berberna startade många olika typer av odlingar i olika delar av nutida Spanien, som ris, sockerrör, mandlar, äggplantor, citrusfrukter, kronärtskockor och spenat. De före även med sig flera olika kryddor och var en bidragande faktor till utvecklingen av sötsaker i det spanska köket. Morernas och berbernas inflytande är speciellt starkt då de ockuperade halvön i över 700 år.
Kanske det som oftast förknippas med det spanska köket är konceptet tapas. Detta är inte någon enskilt maträtt utan ett samlingsnamn för smårätter som är snabba att laga och minst lika snabba att äta. Tapas är något man alltid kan förvänta sig när man besöker en spansk restaurang även här uppe i Sverige.
Medan tapas kan vara lite vad som helst är det vanligt att hitta saker som skivad ost och skinka av olika slag, friterad fisk eller skaldjur i marinad eller tillagade grönsaker på menyn. Men även så enkla saker som en skål med oliver eller nötter, en brödbit med lite olivolja och salt kan lika gärna falla under tapas.
Många hälsomedvetna har genom åren flockats till medelhavsdieter och det spanska köket har helt klart varit av intresse just på grund av detta. Flera experter anser att det är en av mest hälsosamma matkulturerna som finns, vilket även hänförs till den höga medellivslängden man har i Spanien. De som följer denna trend bygger upp sin diet kring frukt, grönsaker, fisk, skaldjur, olivolja, vitlök, grovt bröd, mineralvatten och rödvin.
Måltiderna är väldigt viktiga i spansk kultur och är för det mest uppdelade i fem olika mål:
- Frukost
- Förmiddagsmellanmål
- Lunch
- Eftermiddagsmellanmål
- Middag
Frukosten är ofta väldigt lätt, som en kopp kaffe och ett kex eller en skiva rostat bröd. Dagens första mellanmål äts vanligtvis mellan 09:00 och 11:00. Igen är det ofta något enkelt som en smörgås eller liknande.
Lunch är nog dagens viktigaste mål och äts lite senare än vi är vad vid, mellan 13:00 och 15:00, och den varar kring två timmar. Efter lunch har man den välkända ”siestan” och mycket i Spanien har stängt under denna tid.
Dagens andra mellanmål serverar man normalt sett mellan 17:00 och 19:00. Allt från en smörgås eller lite bröd och korv till lite pasta eller något bakverk är alla vanliga mellanmål på kvällssidan. Middagen är slutligen väldigt sent i jämförelse med våra mål då den serveras först mellan 21:00 och 23:00. Den är igen väldigt lätt och kan bestå av en sallad, lite ost eller något liknande.