När man får sitt första barn finns det inga gränser för hur väl man vill sin guldklimp. En bebis som är ren, torr och mätt mår väldigt bra är det man ständigt strävar efter. När det blir dags att komplettera amningen med riktig mat är det många som ställer sig frågan: Vad är det i barnmatsburkarna egentligen?
Vore det inte bättre för den lilla älsklingen med mat som man själv lagat från råvara till färdig mat? Här kan man läsa om olika synpunkter på nätet, exempelvis finns det ofta artiklar om barnmat i tidningen Vi Föräldrar
Men hur svårt kan det vara att laga egen bebismat från grunden? Ja, är man van att laga sin egen mat från början så är det naturligtvis inte så särskilt svårt eller ens besvärligt. Inget ont sagt om den industriellt framställda burkmaten men visst smakar hemlagat bättre.
Den helt uppenbara fördelen med att göra sin egen mat till barnet är att man vet vad det är barnet får i sig. Är man i vardagen noga med att äta giftfritt och ekologiskt så är det väl självklart att man väljer det till sitt barn också. Är det svårt då att göra rätt? Hur stora bitar potatis ska en ettåring ha och hur ser jag till att maten jag lagar blir näringsriktig? Stöd och inspiration hittar du i boken Grön Barnmat som du hittar hos Grön Gåva i den hittar du recept tillsammans med tips och råd om näringsinnehåll i din barnmat.
Boken Grön Barnmat tipsar i huvudsak om vegetarisk mat för barn upp till fem år. Det finns över 60 recept och en hel del är sådana att man kan laga en måltid till hela familjen och ta undan en portion till barnet och anpassa den till barnets ålder. Vill man inte äta helt vegetariskt kan man naturligtvis komplettera måltiden med vad man själv önskar utöver det som recepten anger.
En annan uppenbar fördel med att laga sin egen barnmat är att barnet från början vänjer sig hur maten hemma smakar. Naturligtvis ska man vara försiktig med salt och kryddor till ettåringen, men successivt kommer barnets mat att smaka som familjens mat i övrigt.