Ett kosttillskott är ett livsmedel som är ämnad att komplettera den vanliga kosten. Dessa tillskott är oftast i form av vitaminer, mineraler, proteiner, fetter eller kolhydrater.
Livsmedelsverket skriver på sin sida att enligt många studier får faktiskt de flesta i sig en tillräcklig mängd av ämnena ovan och är inte i direkt behov av kosttillskott. Men det finns alltid undantag.
Det första är för gravida kvinnor, de flesta kvinnor rekommenderas att ta kosttillskottet folsyra under graviditeten. Folsyra är framställt från folat och de är båda en form av B-vitamin. Fördelen med folsyra är att det är lättare för kroppen att ta upp. Folat är nödvändigt för ämnesomsättningen och för bildande av röda blodkroppar, två saker som gravida kvinnor är i extra behov av.
Ett annat tillfälle då det kan vara behövligt med kosttillskott är för de som på grund av allergi eller diet inte kan äta alla sorters livsmedel. En vanligt allergi är till exempel fisk och/eller skaldjur. När man går om miste om den delen av livsmedel riskerar man att ha ett underskott av ämnen som omega-3. Det är ett fleromättad fettsyra, även klassad som en essentiell fettsyra, vilket betyder att kroppen inte kan skapa dem själv utan måste få i sig den genom kosten. För dessa är kosttillskott ett bra sätt att balansera kosten.
Det är viktigt att veta att om man tar kosttillskott måste man se till att följa den rekommenderade doseringen, för mycket av vissa vitaminer och mineraler kan faktiskt vara skadligt. Ett exempel är A-vitamin, gränsen för vad som är nyttigt och skadligt för kroppen är väldigt liten när det gäller denna vitamin.
Studier har även visat att man inte minskar riskerna för sjukdomar bara för att man äter kosttillskott, det är alltså inte möjligt att kompensera en bristande kost genom att ta kosttillskott.