Att Medelhavsmat är nyttig är väl de flesta näringsspecialister numera ense om. Vad är då Medelhavsmat? Ja först och främst innehåller kosten mycket grönsaker och istället för kött och feta charkuterier äter man mycket fisk i området.
Sedan, det kanske viktigaste av allt, olivoljan. Det är skillnad på matolja och matolja. Olivoljan innehåller mycket omättat fett vilket anses vara mycket nyttigt, dessutom smakar olivolja gott. I all matlagning där man använder matfett kan det vara klokt att ta reda på om inte olivoljan är ett alternativ till andra enklare oljor och givetvis margarin. Detta för försäkra sig om att andelen omättade fetter i kosten blir hög. På Livsmedelsverket sida om fett kan du läsa mer.
Kvalitet
Det finns olika kvaliteter av olivolja, och den finaste har beteckningen extra virgin eller extra jungfruolja. Den får man när man pressar oliven senast ett dygn efter skörden. Det är den olja man ska använda som krydda i sin matlagning. När du ska välja olivolja, fundera lite på om du inte utöver att välja den högsta kvaliteten också ska välja en ekologisk olivolja. En sådan kan du köpa från Parmasalami Shop på nätet. Då får du en högklassig olivolja som smakar underbart. Den oljan kan du med fördel använda just som smaksättare till exempelvis hackade tomater på en bruschetta som naturligtvis även den är stekt i den fina oljan.
Andra användningsområden av olivolja är kan vara exempelvis hårinpackning. Ett tips är att ha olivolja i håret över natten och tvätta ur det på morgonen. Håret blir mjukt och fint. Olivolja anses även ha läkande effekt på torra och spruckna fingrar. På läpparna och i ansiktet fungerar även olivoljan som mjukgörare. Att använda olivolja rengöring av ansiktet på kvällen gör att huden återfuktas och blir smidig.
Med andra ord är olivolja användbar till allt möjligt och tillsammans med fet fisk i kosten ökar du din hälsostatus genom att få i dig rätt sorts fett, omättat och Omega-3 olja.